Het belang van level 3 van het ISA95 model

2 maart 2023

van werkvloer naar directie

Bastiaan van Eck gaf in zijn ‘vooruitblik op 2023’ al aan: dit jaar richten wij ons volledig op het beheersen van level 3 van het ISA95 model. Dat model is voor ons de leidraad in het stapsgewijs steeds gedetailleerder vertalen van automatiseringsprocessen.

In deze blog gaat Bastiaan dieper in op het belang van level 3.

Van werkvloer naar directie

Door de stap te zetten naar level 3 zijn wij nog beter in staat processen te vertalen van werkvloer naar directie. Met het goed vertalen van level 3, helpen wij onze klanten sneller in te springen op bijvoorbeeld veranderingen in de markt, inzicht in de kosten ten opzichte van de productie en betere borging. Bovendien is een goed ingericht level 3 de basis voor verdere digitalisering binnen productiebedrijven op workflows.

Level 3 in de praktijk

Level 3 betekent in de praktijk dat order gestuurde processen automatisch starten. Bovendien levert de data bruikbare informatie op. Goede en volledige informatie - vooraf, achteraf en real-time - zorgt ervoor dat elke discipline over dezelfde informatie beschikt, aangeboden in de voor hen belangrijke content. Denk daarbij aan quality, planning, productie, sales, maintenance, technologie en directie. Daardoor is er geen mogelijkheid tot interpretatie of communicatie-afhankelijkheid. Ook wordt informatie geautomatiseerd aangeboden. De menselijke afhankelijkheid wordt daarmee weggehaald.

Aantoonbare specialisten

Ons doel als geregistreerd AVEVA partner is gecertificeerd partner worden. Om gecertificeerd te worden gaan drie engineers van ons het certificeringstraject in. Dat betekent concreet dat zij updatetrainingen op de Aveva software volgen en aansluitend een examen afleggen. Daardoor zijn wij aantoonbaar en vanuit Aveva gezien ook daadwerkelijk specialisten.

De uitdagingen van level 3

De uitdaging is met name de mensen mee te krijgen. Bij de introductie van level 3 systemen ga je bestaande bedrijfsvoering digitaliseren. Die verandering schrikt mensen vaak af. Wij proberen hierbij te benadrukken dat het juist zorgt dat de focus weer ligt op je eigen werk, én dat het systeem zorgt dat minder fouten gemaakt worden. Die overtuiging overbrengen is vaak het moeilijkste: daarom zijn wij de procesvertalers!

Wil je meer weten over het ISA95 model en de verschillende levels? Neem dan contact met ons op.

Zet jij ook de volgende stap in je carrière?

Neem contact met ons op en sluit je aan bij een fexibel, klantgericht en ambitieus team!