Artificial Intelligence kwartaalbijeenkomst 

11 januari 2024

Prospact - kwartaalbijeenkomst 4

De kwartaalbijeenkomst van Prospact stond in het teken van technologische mogelijkheden. Onze nieuwe collega, Juriaan Betist en Sandor Hoogveld gaven beide presentaties. Daarin kwamen AI-ontwikkelingen, zoals ChatGPT en Power Query in Excel aan bod.

Natuurlijk kreeg ook de ‘sociale component’ ruim voldoende aandacht!

ChatGPT

Juriaan Betist demonstreerde ons de mogelijkheden van ChatGPT, specifiek voor ons werk. Hij liet zien hoe deze vorm van Artificial Intelligence kan bijdragen aan efficiënter werken. Zo kan ChatGPT op basis van onze input, ons voorzien van gegenereerde codetaal die wij als basis kunnen gebruiken in onze applicaties en kunnen finetunen. Maar ook het genereren van stockfoto’s behoort tot de mogelijkheden.

Privacy

Interactie met ChatGPT voor diverse taken, is een significante verbetering ten opzichte van ons traditionele gebruik. Juriaan benadrukte verder het belang van privacy en voorzichtig omgaan met gevoelige informatie, wanneer we gebruikmaken van deze technologieën.

Praktisch

Juriaan vulde zijn presentatie aan met filmpjes hoe ChatGPT kan worden ingezet in onze dagelijkse werkzaamheden. Een hands-on demonstratie toonde hoe twee datasets efficiënt samengevoegd kunnen worden door eenvoudige instructies aan ChatGPT te geven, wat ons werkproces aanzienlijk kan versnellen.

Power Query in Excel

Vervolgens nam Sandor ‘het podium’: hij informeerde ons over de kracht van Power Query in Excel. Hij deelde zijn ervaringen met het opzetten van deze standaard Excel-tool. Bijvoorbeeld door het inladen van data uit diverse bronnen, waaronder afbeeldingen, databases en bestaande Excel tabellen. Door het opschonen en bewerken van gegevens, kan heel gericht relevante informatie worden samengebracht. Deze samengevoegde gegevens worden dan in Excel getoond zonder daarbij de inhoud van de data te veranderen. Een groot voordeel van Power Query is dat je geen codetaal hoeft te kennen om bijvoorbeeld moeilijke formules op te bouwen, de editor is zeer gebruiksvriendelijk.   

Draaitabellen

Sandor illustreerde hoe elke stap van het proces achteraf inzichtelijk, en opnieuw aan te passen is, wat transparantie en traceerbaarheid in ons werk bevordert. Hij toonde ook hoe Power Query helpt bij het consistent toepassen van bewerkingsstappen op nieuw toegevoegde data. Daarbij liet hij ook het nut van draaitabellen (pivot tables) zien. Hiermee kun je de data representatief tonen met eventuele visuele aspecten zoals grafieken.

Sushi

We hebben de kwartaalbijeenkomst passend afgesloten in een lokaal sushi restaurant! Bastiaan van Eck blikte nog kort terug op de afgelopen periode en sprak zijn verwachtingen uit voor komende kwartaal. Dat ging naadloos over in een gezellige afronding van de dag.

Wilt u meer weten over onze visie, werkwijze of verwachtingen? Neem dan contact met ons op.

Zet jij ook de volgende stap in je carrière?

Neem contact met ons op en sluit je aan bij een fexibel, klantgericht en ambitieus team!