‘Theorie en praktijk samenbrengen’

05 augustus 2022

Met bedrijfsprojecten biedt Peter van den Berg, docent Elektrotechniek van de Academie voor Industrie en Informatica aan Avans Hogeschool in Den Bosch, zijn studenten de link tussen theorie en praktijk aan. In dat kader hebben derdejaars studenten Mick Lems en David Boonstra een opdracht voor Prospact uitgewerkt.

Mick: “De keuze van David en mij is op Prospact gevallen. Ze voeren grote projecten uit bij opdrachtgevers, waarbij de connectie gelegd wordt tussen software en PLC. Onze opdracht bestond uit het bedenken hoe systemen directer kunnen communiceren.” David: “De opdracht sloot goed aan bij onderwerpen die we tijdens onze studie behandelen. Bijvoorbeeld op het gebied van security en het ISA95 model. We hebben best veel tijd besteed aan het uitpluizen van de systemen.”

Bedrijfsproject

Peter: “Het komt er op neer dat een grote klant van Prospact een vraag bij hen had neergelegd. Het resultaat van het bedrijfsproject is dat Mick en David een laag uit het systeem hebben verwijderd. Daardoor verloopt het proces in de fabriek nu efficiënter, is het beter beheersbaar en ook kostenbesparend. Voor ons als opleiding is dat interessant: studenten leren in de praktijk wat speelt in de industrie.”

System integrators

“We hebben een demo ontwikkeld die in de praktijk toegepast gaat worden: de klant van Prospact heeft twee versies besteld!” David vult aan “Wij hebben met ons onderzoek en het ontwikkelen van de demo het proces in gang gezet.” Peter vertelt dat de invulling van deze opdracht precies is wat hij voor ogen heeft: “Theoretische vakken die worden toegepast in opdrachten bij system integrators of eindgebruikers.”

Platte organisatie

“Dit was een goede opdracht voor een project van anderhalve dag per week”, zegt Mick. “We hebben er twintig weken aan gewerkt, waarvan één dag per week bij Prospact. De begeleiding vanuit Prospact was top!” David vervolgt: “Omdat Prospact zo’n platte organisatie is, konden we met onze vragen altijd bij iemand terecht. Ondanks de drukte, maakten onze begeleiders Joey en Bastiaan altijd wel tijd voor ons. Ze wilden ons echt verder helpen, iets leren.”

Geweldige lunch

Mick: “Behalve dat we bij Prospact de theorie van onze studie in praktijk konden brengen, beleef je ook de dagelijkse gang van zaken in een bedrijf.” David: “De lunches zijn bijvoorbeeld echt geweldig: iedereen eet tegelijk en er wordt echt tijd gemaakt met elkaar te praten over andere zaken dan het werk!”

Ruim voldoende

De beoordeling vanuit hun opleiding was ruim voldoende. Peter: “Misschien hadden ze iets meer aandacht aan het documenteren van hun bevindingen kunnen besteden. Maar het feit dat de klant van Prospact op basis van de demo bestellingen plaatst, zegt genoeg!” Mick, concluderend: “Prospact is flexibel en dynamisch. Het is een jong bedrijf, met jonge medewerkers. Ik voel me zeker aangetrokken tot kleinschalige bedrijven. De sfeer is open en ook als student krijg je veel vrijheid en vertrouwen!” David, tot slot: “Dit project heeft mij ook aan het denken gezet. Ik dacht beter te gedijen in een grotere organisatie, maar dit beviel heel goed!”

Zet jij ook de volgende stap in je carrière?

Neem contact met ons op en sluit je aan bij een fexibel, klantgericht en ambitieus team!